VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Zorgpremies VGZ rond de 7 procent hoger in 2022

Geplaatst op: 12-11-2021, 12:24:06

De meeste zorgverzekeraars maken vandaag de premies voor volgend jaar bekend. VGZ lijkt voorlopig met de grootste premiestijging te komen: die komt uit op zo\'n 7 procent. Wijziging bij Ohra is dat niet-gecontracteerde GGZ en thuiszorg niet meer volledig worden vergoed.

De zorgpremie van de VGZ-naturapolis Ruime Keuze gaat naar € 132,65. Dat is 6,6 procent meer dan dit jaar (€ 124,45). De restitutievariant gaat meer dan € 140 per maand kosten: € 142,40 (dit jaar € 132,20), dat is een verhoging van 7,7%. VGZ spreekt desondanks van een concurrerende premie. “Wel is duidelijk dat, mede vanwege corona, de druk op de zorg aanhoudt en dat de zorgkosten blijven stijgen”, licht chief member officer Frank Elion toe. Vorig jaar gaf VGZ de overheidsbijdrage voor onvoorziene coronakosten terug aan de leden. “Daarom hadden wij vorig jaar al een scherpere premie.”

Ohra van restitutie naar combinatie

Bij Ohra, die de zorpolissen onderbrengt bij CZ, gaat de maandpremie van de basisverzekering naar € 129,45, inclusief 4 procent internetkorting. Dat is 2,1% meer dan dit jaar. Met de verhoging van € 2,70 blijft Ohra wel onder de verwachte gemiddelde premiestijging van het kabinet van € 3,75 per maand. De premiestijging is beperkt doordat reserves vanuit het eigen vermogen worden ingezet. Veranderingen bij Ohra zijn onder meer de Fysio Meeneemservice, waarmee klanten voor € 1,50 per maand maximaal negen ongebruikte fysiotherapiebehandelingen kunnen meenemen naar het nieuwe jaar, en een nieuwe kleine aanvullende verzekering.

Belangrijkste wijziging is dat Ohra van een volledige restitutieverzekering overstapt naar een combinatiepolis in 2022. “Dit betekent dat we nog steeds in bijna alle gevallen 100 procent van de rekening betalen. Hier zijn twee uitzonderingen op: klanten die gebruikmaken van een niet-gecontracteerde zorgverlener binnen GGZ en wijkverpleging/thuiszorg. Daarvan betaalt Ohra 75% van de rekening, waarbij ook rekening wordt gehouden met een maximumtarief. De rest betaalt de klant – in het geval van niet-gecontracteerde zorg – zelf.”

Achmea trekt 380 miljoen uit

De Achmea-labels Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO hebben nog geen nieuwe premies bekendgemaakt. Wel laat het concern weten € 380 miljoen uit de reserves te gebruiken om de premiestijging te beperken. “Van dit bedrag komt circa € 300 miljoen ten laste van het resultaat over het boekjaar 2021. Door het hogere resultaat op onze zorgactiviteiten is het mogelijk dit jaar een extra stap te doen en ervoor te zorgen dat de premiestijging beperkt blijft. Dit hogere resultaat komt vooral door het uitstel van de planbare zorg en de additionele overheidsbijdrage vanuit de catastroferegeling gerelateerd aan Covid-19.” Vorig jaar trok Achmea € 136 miljoen uit voor het beteugelen van de premieverhoging.

Bron: bijdrage van 12 november 2021 van Rob van de Laar op www.amweb.nl

Vorige pagina